fredag 4 juli 2014

Koreanska ätpinnar

För att äta kimchi, ris och nästan all annan mat används ätpinnar - och sked. Det som var speciellt med de koreanska pinnarna var att de är tillverkade i rostfritt stål, så att de kan diskas och återanvändas. Skeden används till soppa, bibimbap med mera. 

Jag köpte med mig en uppsättning pinnar hem. De här pinnarna är runda, men vanligare är det att de är rektangulära i änden. 

Souvenirpinnarna ligger i fina sidenfodral, liknande de traditionella folkdräkterna (hanbok). De har även ett fint mönster på den övre delen. 


Lite fakta om olika länders ätpinnar, från wikipedia:


  • Kinesiska ätpinnar är längre än alla andra pinnar och har en längd på 25 cm. Anledningen till att kineserna har längre ätpinnar är att de i motsats till övriga östasiatiska folk sitter på stolar och inte på golvet. Kinesiska ätpinnar tillverkas av de flesta material men ätpinnar i plast har blivit vanligare på restauranger. De allra vanligaste ätpinnarna som hushållen använder är laserade ätpinnar av bambu.
  • Japanska ätpinnar är korta och avslutas med en spetsig punkt. Japanska ätpinnar är traditionellt gjorda av trä eller bambu och är laserade. Det är vanligt att ätpinnar för kvinnor är något kortare än de för män. Ätpinnar för barn i små storlekar förekommer också.
  • Koreanska: mediumlängd med en smal rektangulär form och tillverkade av metall. Historiskt sätt så tillverkades de av brons och silver. Många koreanska ätpinnar är dekorerade på ovansidan av skaftet. De används ofta ihop med den koreanska skeden.
  • Vietnamesiska: långa pinnar som avslutas med en trubbig punkt. Mycket lik den kinesiska utformningen. Görs traditionellt av laserat trä eller bambu. En đũa cả är en större variant av flata ätpinnar som bla används för att servera ris ur en skål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...