lördag 17 juli 2010

Mosaikstickning och pulsvärmare


Mitt i sommarvärmen ville jag sticka något litet i mitt nya alpackagarn ("Alpaka" och "Alpaka Fashion", Schachenmayer nomotta). Det fick bli pulsvärmare till vintern. Jag hittade en rolig variant av mönsterstickning i en bok jag hade hemma, mosaikstickning. Det går ut på att man stickar en färg i taget. Mönstret får man genom att man stickar vissa maskor och lyfter andra. Jag har letat lite på nätet och hittar inte så mycket om denna stickningsvariant på svenska. Det finns mer på engelska. På Ravelry finns bland annat en grupp som heter Mosaic Knitting. Jag hittade också en sida som heter The Walker Treasury Project. Där samlar man bilder på stickprov samt mönster ur ett antal böcker som skrivits av Barbara Walker, däribland mängder av mönster i just mosaikstickning. Det är både enkelt och roligt, så det kan hända det kommer mer om detta framöver :)


Det här randiga mönstret var en bra nybörjarvariant. Det är enkelt uppbyggt och går därför fort att lära sig.
DIY - så här gör du
Maskantalet är delbart med 24, lägg till en maska i början och en i slutet om du stickar på vanliga stickor. Första och sista maskan stickas då rät respektive avig på varje varv. På strumpstickor ska dessa maskor inte vara med. Varv 2, 4, 6 et c stickas alltid lika som varvet innan. Här följer stickbeskrivningen. När man kommer på tekniken kan det vara enklare att bara följa färgschemat.
Lägg upp 48 m på strumpstickor 3,5 mm. Sticka mudd eller bara ett inledande varv med färg A, grå i mönstret ovan. Färg B är rosa.

Varv 1 och 2: (B) * lyft 1 m, 2r *
Varv 3 och 4: (A) * 1r, lyft 1 m, (2r, lyft 1 m) 3 ggr, 3r, (lyft 1 m, 2r) 3 ggr, lyft 1 m *
Varv 5 och 6: (B) * 2r, (lyft 1 m, 2r) 3 ggr, lyft 1 m, 1r, lyft 1 m, (2r, lyft 1 m) 3 ggr, 1r *
Varv 7 och 8: (A) stickas som varv 1 och 2
Varv 9 och 10: (B) stickas som varv 3 och 4
Varv 11 och 12: (A) stickas som varv 5 och 6
Upprepa varv 1 till 12.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...