tisdag 20 juli 2010

Idag blå och kreativ


Blå färg ökar kreativiteten, sägs det. Jag läste om en undersökning i en gammal artikel i DN där två kanadensiska forskare testat olika färger och deras inverkan på människor.
"I en blå miljö blev arbetet mer kreativt och nyskapande. Deltagarna tog snabbt itu med uppgiften som väntade och de testade gärna nya idéer för att lösa problem."


"Blått kopplas ihop med fridfullhet, lugn och öppenhet. Det ger signaler om att det är högt i tak och att innovativa, mer riskfyllda idéer är välkomna. Forskarna drar slutsatsen att arbetsgrupper som ska kläcka fram nya idéer till produkter bör hålla till i rum med blå väggar."


wikipedia kan man läsa mer om färgen blå:
Inom äldre kinesisk kultur associerades blått med trä av de fem grundläggande elementen, öst av riktningarna och med våren av de fyra årstiderna.


I Iran symboliserar blått, blå-grönt och grönt paradiset och är heliga färger.


Från medeltiden började Jungfru Maria porträtteras iförd blå klädnad och katolsk tradition kopplar samman denna kulör med henne.


Nedstämd och ledsen, eventuellt deprimerad, kommer ifrån engelskans blue (blå) som används för att beskriva det svårbeskrivliga blå i musikstilen blues.


Många länder har blått i sina nationalsymboler, men färgen förknippas kanske särskilt med Frankrike. Den används också ofta i Italien eftersom den är livréfärg för den tidigare kungaätten Savojen och blått representerade ofta Preussen så länge det landet fanns.


Blå är en av de tre grundfärgerna, blå har den kortaste våglängden av dessa tre (cirka 470 nm).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...