lördag 9 mars 2013

Fröken Elnas babykofta


Det här mönstret kommer nog från 1950-60-talet, skulle jag tro. Jag hittade det en gång i en mönsterbok på biblioteket. Jag tror inte boken finns att få tag på längre (minns inte vad den heter heller). Jag har bara en fotokopia på ett uppslag i boken. Så jag gissar att det då är ok att skriva av mönstret så att fler kan få del av denna fina stickbeskrivning. :-)

Fröken Elna Erlandssons babytröja

Stickor nr 3,5 mm

Tröjan stickas i ett enda stycke. Man börjar nertill på bakstycket. Lägg upp 60 m och sticka 4 varv i rätstickning. Fortsätt med den rutiga mönsterstickningen.

Varv 1 och alla följande varv från arbetets rätsida stickas alltid räta.
Varv 2: *2 räta, 2 aviga*. Varv 4 = varv 2. Varv 6: *2 aviga, 2 räta*. Varv 8 = varv 6. Upprepa från början.

När 16 cm stickats, börjar man öka för ärmarna. Lägg upp 8 m i slutet av varje varv 5 ggr på varje sida och slutligen 6 m på varje sida 1 gång. Man har nu 46 m för varje ärm. De nya maskorna stickas i rutmönster, utom de 6 yttersta maskorna vid handlederna, som stickas i rätstickning. 

När 10 cm stickats från ärmens början, maskar man av 18 m på mitten och fortsätter med två nystan eller stickar varje sida färdig för sig. Efter 2 cm lägger man på varje sida vid halsen upp 14 nya maskor. Sticka nu 5 m vid varje framsida rätstickade och gör knapphål med 3 cm avstånd. För varje knapphål maskas av 2 m innanför 2 kantmaskor och lägges nästa varv upp 2 nya m över de förut avmaskade.

När 18 cm stickats från ärmens början maskar man av maskorna för ärmarna. Maska först av 6 m på varje sida och sedan 8 m  på varje sida 5 ggr. Man har nu 35 m för varje framstycke. Sticka framstyckena motsvarande bakstycket i längd och avsluta med 4 räta varv.

Ärmarna sys samman och tröjan sys ihop i sidorna. Vid halsen plockas upp ca 64 m, sticka 4 varv rätstickning och maska av. Sy runt knapphålen med knapphålsstygn (langettstygn) och sy i knapparna. Fäst alla trådar. Klart.

Modell: Fröken Elna Erlandsson för Dagens Nyheter

5 kommentarer:

 1. Så glad jag blev att du lagt ut mönstret,nu ska jag sätta igång och sticka till en liten släkting som om allt går efter planerna skall komma till världen i september :) Tack igen/Mvh Ann-Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul, hoppas att du gillar den lika mycket som jag. Jag tycker det var ett väldigt trevligt mönster att sticka efter. Lycka till :-)

   Radera
 2. Vad är det för storlek på den här söta tröjan

  SvaraRadera
 3. Vilken storlek är det på koftan?

  SvaraRadera
 4. Det står i ursprungsmönstret att mönstret är i babystorlek. Jag tycker den passade bra runt 1 år, men om barnet är stort kanske 6 mån - 1 år.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...