söndag 17 mars 2013

Stolarna från slottet

Jag har fyndet ett par karmstolar från en vän och granne. Hon hade ledsnat på att se ett renoveringsprojekt som aldrig tycktes nå mål. Så nu har stafettpinnen gått över till mig.

Jag har lyckats etablera kontakt med en möbelrestauratör här i stan som verkar bra. Så nu är det på gång. Egentligen är stolarna i ganska bra skick, men ett skevande ben och en hjulskoning som trillar av behöver fixas. Och just i det här fallet tar jag gärna hjälp av ett proffs.

Stolarna har en historia. De sägs vara gjorda i början av 1800-talet och har stått på Gävle slott. När min granne kom över dem såldes de ut bland inventarierna från hemslöjdsbutiken, då denna lades ner.

Jag har tittat lite närmare på stolarna och har en teori om att endast den ena är original (den på bilden). Den andra är en kopia, antagligen för att det behövdes fler stolar på slottet. De ser något olika ut, men framför allt så ser man skillnad i tillverkningssättet, när man tittar under sitsen.

Säkert finns det fler såna här stolar, både original och kopior på andra håll. Har Du sett någon?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...