torsdag 3 juli 2014

Kimchi - recept

Kimchi - kimchi - vad är det för speciellt med det då?

Baechu kimchi serverades hela tiden och överallt. Här följer ett recept på kimchi som jag hittade via www.kimchi.se Där kan du också läsa en hel del matnyttigt on Sydkorea och fördjupa dig i olika områden. De som driver kimchi.se är adoptivföräldrar till koreanska barn, och därför särskilt engagerade i Korea.

Det finns mängder av varianter på kimchi. Det här är kanske den vanligaste av all kimchi – gjord på salladskål (kinakål). Den fick vi till varenda måltid under veckan i Korea.

I den vita skålen längst till höger finns baechu kimchi



Baechu kimchi (배추김치)

Ingredienser
1 kg salladskål
6 salladslökar eller ca 10 cm purjolök

Saltlake:
1/2 dl salt
1 liter vatten

Kryddblandning:
2 msk chilipeppar eller "red pepper flakes" (kan köpas i koreanska butiker, t ex i Stockholm)
1 msk riven färsk ingefära
2 msk finhackad färsk vitlök
2 msk fisksås eller ostronsås (kan uteslutas)
1 msk socker

1. Skölj kålbladen och skär dem i grova bitar.
2. Lös upp saltet i vattnet i en stor skål och lägg i kålen.
3. Lägg på en tallrik som tyngd och låt stå över natten.

4. Häll bort vätskan och skölj kålen noga under rinnande vatten.
5. Skiva salladslök i tunna skivor eller strimla purjolöken fint, gärna på längden.
6. Rör ihop kryddblandningen i en stor skål.
7. Blanda ner kål och lök i kryddblandningen. Packa kålen tätt i en stor glasburk, men inte ända upp till kanten. Lägg eventuellt en tyngd på kålen, och sätt på ett lock.
8. Låt stå 1 dygn på ett svalt ställe och därefter i kylskåp minst fyra dagar.

9. Kimchin är klar att ätas! Förvara i kylskåp. Håller minst en vecka.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...