Baechu kimchi serverades hela tiden och överallt. Här följer ett recept på kimchi som jag hittade via www.kimchi.se Där kan du också läsa en hel del matnyttigt on Sydkorea och fördjupa dig i olika områden. De som driver kimchi.se är adoptivföräldrar till koreanska barn, och därför särskilt engagerade i Korea.
Det finns mängder av varianter på kimchi. Det här är kanske den vanligaste av all kimchi – gjord på
salladskål (kinakål). Den fick vi till varenda måltid under veckan i Korea.
I den vita skålen längst till höger finns baechu kimchi |
Baechu kimchi (배추김치)
Ingredienser
1 kg salladskål
6 salladslökar eller ca 10 cm purjolök
Saltlake:
1/2 dl salt
1 liter vatten
Kryddblandning:
2 msk chilipeppar eller "red pepper flakes" (kan
köpas i koreanska butiker, t ex i Stockholm)
1 msk riven färsk ingefära
2 msk finhackad färsk vitlök
2 msk fisksås eller ostronsås (kan uteslutas)
1 msk socker
1. Skölj kålbladen och skär dem i grova bitar.
2. Lös upp saltet i vattnet i en stor skål och lägg i kålen.
3. Lägg på en tallrik som tyngd och låt stå över natten.
4. Häll bort vätskan och skölj kålen noga under rinnande
vatten.
5. Skiva salladslök i tunna skivor eller strimla purjolöken
fint, gärna på längden.
6. Rör ihop kryddblandningen i en stor skål.
7. Blanda ner kål och lök i kryddblandningen. Packa kålen
tätt i en stor glasburk, men inte ända upp till kanten. Lägg eventuellt en
tyngd på kålen, och sätt på ett lock.
8. Låt stå 1 dygn på ett svalt ställe och därefter i kylskåp
minst fyra dagar.
9. Kimchin är klar att ätas! Förvara i kylskåp. Håller minst
en vecka.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar