söndag 13 juli 2014

Flädersaft

Det är något väldigt somrigt med saft - och flädersaft i synnerhet. Supergod och enkelt att göra. Det här receptet använder jag.

Flädersaft (ca 2,5 liter färdig saft) 

40 fläderblomsklasar 
1,5 liter kokande vatten 
20 g citronsyra 
11,5 dl socker 
400 g florsocker 
1 citron 
(ev konserveringsmedel) 

 Skölj fläderblommorna väl i kallt vatten och lägg dem i en stor rostfri gryta.

 Slå på det kokande vattnet och låt det stå ett par timmar eller tills vattnet fått färg och smak av blommorna.

 Sila av och kasta blommorna.

Tvätta citronen, torka den torr och riv skalet fint. Pressa ur saften och blanda citronsaft och skal med den silade saften.
Blanda citronsyra och strösocker och rör ner det i saften tillsammans med florsockret.

Koka upp och låt det småkoka tills saften är lätt simmig. Rör om så att sockret smälter. Skumma väl.

 Ta grytan av värmen (och tillsätt konserveringsmedel). Tappa saften på väl rengjorda flaskor. Korka igen när saften kallnat och förslut väl. Förvara svalt.

Har du plastflaskor, så tycker jag det är bättre att frysa in saften.
Recept ur boken Skördefest av Siv och Key L Nilsson



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...