söndag 21 augusti 2011

Havtornen är mogna i havsbandet!


Det växer havtorn på stränderna som vätter ut mot öppna havet, på nord- och ostsidan av ön. Jag har gått och tittat, men inte hittat någon buske med bär - förrän idag. Jag hittade ett bestånd med MASSOR av havtornsbär! Så det var bara att gå och hämta en hink... Men jag gav upp efter en dryg halvtimme. De var svåra att plocka och taggarna var vassa. Då hade jag i alla fall fått ihop 4 dl. De hamnade i frysen i väntan på att jag bestämt vad jag ska göra av de dyrbara bären.

Enligt Den virtuella floran växer det inte havtorn på så många ställen i landet.
"Havtorn förekommer främst på havsstränder längs ostkusten, vanligast är den från mellersta Uppland till södra Gästrikland, men den finns sparsamt ända upp i Norrbotten. Förekomster finns också i Bohuslän, på Öland och i Upplands inland. Havtorn är ganska konkurrenssvag och växer nära havsstranden medan den inåt land snart trängs ut av andra buskar och träd. Arten odlas ibland som prydnadsbuske och kan då förvildas."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...