Receptet på marmelad (nedan) fick S av mig, ur en kokbok från 1980-talet. Blev tydligen väldigt bra och rekommenderas därför varmt! (Det går förstås bra att göra marmeladen även på köpta persikor, alla har ju inte den lyckan att ha ett eget persikoträd i trädgården...)
Persikomarmelad med melon och ingefära
500 gr fruktkött av persika
500 gr fruktkött av honungsmelon
50 gr syltad ingefära
saften av en halv citron
1 kg (12 dl) socker
4 cl Amaretto (mandellikör) eller Royal Triple Sec (citruslikör) eller Peter Heering (körsbärslikör)
2 dl fruktpektin
Lägg persikorna någon minut i kokande vatten och drag sedan av skalet. Halvera dem och tag bort kärnan. Skär melonen i klyftor, tag bort kärnor och skal. Väg frukten och hacka eller skär den och ingefäran i mindre bitar. Varva frukt, ingefära och socker i en gryta. Droppa citronsaften över. Koka upp under omrörning och låt koka livligt 1 min. Häll i likören.
Tag grytan från spisen och rör i fruktpektinet. Skumma och rör sakta 5 min för att förhindra att frukten flyter upp. Fyll marmeladen på varma burkar och tillslut.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar