fredag 30 juli 2010

Broscher med ny pärlglans


Nu har jag gjort broscher av mina virkade rosor. Pärla fram och broschnål på baksidan.
Lite sött, lite romantiskt... sätt på jackan, väskan, blusen eller varför inte i knapphålet ;)
DIY-beskrivning på de virkade rosorna hittar du här.

Inte ens det förflutna


Inte ens det förflutna av Anna Jansson (2008). Sju kvinnor befinner sig i det klassiska deckartemat ”det slutna rummet”, helt ensamma ute på Gotska Sandön. De är alla där för att delta i ett rehabiliteringsläger, en av dem är kriminalinspektör Maria Wern.
Det går allt mer upp för kvinnorna att de har en gemensam nämnare, och att en av dem är en mördare - men vem? Helt utan kontakt med omvärlden efter en storm fortsätter katt-och-råtta-leken runt ön.

Få lyckas med detta tema, men det här är riktigt bra. Och den här gången är det inte butlern som gjorde det...
Läs mer om Anna Jansson på hennes hemsida.

onsdag 28 juli 2010

Trädgårdsmagi med Hannu

Jag vill tipsa om en bok (eller flera) och en blogg. En av våra spännande trädgårdsprofiler odlar sin trädgård på Kinnekulle, Hannu Sarenström. Han är flitigt återkommande föreläsare och författare, medverkar i både TV och tidningar. Varför vill jag då tipsa om honom? Jo, för mig står han för både det galet ansvarslösa, glädjefyllda och det allvarsamma, seriösa i odlandet. Vi har hittills fått följa Hannu genom ca 20 år i trädgården, i början naiv, nyfiken och nästan besatt av sitt odlande, senare mer kunnig, seriös och välplanerad. Jag tror faktiskt det var roligast i början…


Trädgårdsmagi av Hannu Sarenström (2003). I lustfylld trädgårdsläsning och med vackra bilder får vi följa med till både Granada och andra platser i Sverige och Europa. Och till Hannus gamla och nya trädgård på Kinnekulle förstås, i gränslandet mellan kitsch och trädgårdskonst, i drömmen om en trädgård.
Hannu är alltid Hannu...

Du kan följa hans trädgårdslust på bloggen Hannu på Kinnekulle.



Hannu Sarenström har även gett ut böckerna: Rimfrost och trädgårdsdrömmar (1997), Vårkänning (2000), Hannus mat (2005), Vinterkalas (2006) och Trädgårdsvisioner (2009).

tisdag 27 juli 2010

Ängelns lek


Ängelns lek av Carlos Ruiz Zafón (2008). En både förfärlig och fascinerande skröna från tiden innan Zafóns första bok, Vindens skugga (2005). Handlingen utspelar sig i 1920-talets Barcelona. Den unge författaren David Martín har bosatt sig i ett gammalt förfallet tornhus i stadsdelen Raval. Hans liv och karriär går inte helt så som han har tänkt sig. Då plötsligt en dag dyker en man upp, som påstår sig vara förläggare och ger honom ett märkligt erbjudande som han inte kan motstå. Uppdraget är att skriva en bok som världen aldrig tidigare har skådat. Belöningen är en stor summa pengar. Men är förläggaren djävul eller ängel?
Kom ihåg: Sälj aldrig din själ för pengar! Mycket välskriven prosa, i god översättning från det spanska originalet. Läs, läs, läs!!!

Virkat flaggspel med nordiska flaggor


Här kommer tips på ett regndagspyssel. Virka ett flaggspel!
Jag har valt att göra sju nordiska flaggor. Känner du igen alla?
Två är inte självständiga nationer, men ändå.
Flaggspelet kan man t ex hänga upp till midsommar, födelsedagskalas eller i julgranen.

Flaggorna representerar Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Färöarna och Åland (men de hänger i en annan ordning på bilden).

Idén fick jag från Karens danska blogg, du kan hitta beskrivningen här. Hon virkar söta flaggspel med danska flaggor i olika röda nyanser.

måndag 26 juli 2010

Pelargonerna blommar för fullt


Nu har det varit några "mellandagar" i semestervädret. Tid då man kurar inne, läser, pysslar eller städar... Härligt att pelargonerna lyser upp tillvaron. De är så sprudlande blommande glada ändå!

söndag 25 juli 2010

Furuviksparken


Furuviksparken ligger så nära för alla oss i mellersta delen av Sverige, vid havet strax söder om Gävle. Mysigt att gå omkring och på bara några timmar kan man besöka både Afrika, Sydamerika, Asien och Australien, äta strömmingsburgare i fiskeläget eller läcker mat på Furuviks Brygga. Vill man roa sig mera kan man bada i vattenlandet eller åka runt, runt på nöjesfältet eller se uppträdanden från stora scenen. Men största anledningen att besöka parken är nog ändå aporna. Här finns charmiga chimpanser (särskilt chimpansungen Manda), stora orangutanger och parkens skickliga djurskötare Ing-Marie Persson. Läs mer om både parken och chimpanserna på webben: Furuviksparken.

lördag 24 juli 2010

Oliver, lime och citron



Högsommar, och en viss längtan till Italien och Medelhavet... I brist på "the real thing", får vi nöja oss med att frossa i oliver, lime och citon. Här bilder som ger åtminstone lite medelhavskänsla.
Det finns många lockande reportage och matböcker att frossa i, t ex Kärlek, oliver och timjan av Anna Bergenström och Fanny Bergenström (2001).

Om rosor och namn på Kristinadagen


Fruntimmersveckan går mot sitt slut och idag har Kristina namnsdag. Ovanligt bra vecka har det varit, bara 3-4 mm regn, måste vara rekord?! Appropå rekord så finns det ungefär 275 000 kvinnor i Sverige som heter Kristina eller Christina. Poppis namn!
Den som vill fördjupa sig i namnstatistik kan göra det på sidan Svenska namn, där finns statistik per kommun, info om namnsdagar, namntrender och en namngenerator. Namngeneratorn var föresten rätt kul, man matar in mammans och pappans namn och får förslag. Jag provade vad mina barn skulle heta enligt den... en flicka borde jag namnge Gunlög och en pojke Gunno, tyckte den. Tänk, det hade jag aldrig kommit att tänka på själv! (det heter dom inte!) Passade på att ta reda på vad jag själv borde ha hetat också: Jana! Stämmer inte det heller, men som sagt, lite kul idé.
De namn som ökat mest under 2009 är för flickor Ellie (upp 38%) och för pojkar Milo (upp 45%).

Vill du hellre virka rosor så följer beskrivningen här nedan:



DIY - så här gör du
Lägg upp 6 lm, fäst till en ring med 1 sm.
Varv 1: 1 lm, 17 fm i ringen, 1 sm i lm.
Varv 2: 6 lm, hoppa över 2 fm, 1 hst i nästa m, *4 lm, hoppa över 2 fm, 1 hst i nästa m* 4 ggr, 4 lm, 1 sm i den 2:a av de 6 lm.
Varv 3: (1 fm, 1 hst, 3 st, 1 hst, 1 fm) i varje lmb, sluta med 1 sm i 1:a fm.
Varv 4: Virka bakom uddarna, 1 sm om hst på varv 2, *5lm, 1 sm om nästa hst på varv 2* 5 ggr, 5 lm, 1 sm i samma hst som 1:a sm.
Varv 5: (1 fm, 1 hst, 5 st, 1 hst, 1 fm) i varje lmb, sluta med 1 sm i 1:a fm.
Varv 6: virka bakom uddarna, 1 sm i bakre mb på sm på varv 4, *6 lm, 1 sm i nästa sm på varv 4* 6 ggr
Varv 7: (1 fm, 1 hst, 7 st, 1 hst, 1 fm) i varje lmb, sluta med 1 sm i 1:a fm.
Fäst garnet.


fredag 23 juli 2010

Bergabackens pelargonmuseum


Bergabackens pelargonmuseum i byn Berg i Torsåker! Vilken fröjd, ett museum fyllt av bara pelargoner - och man kan köpa skott av nästan allt (om man har plats och råd). Café finns för den som vill fika och smaka pelargonkaka. I sommar har Bergabacken öppet t o m 8 augusti, onsdag, torsdag, lördag, söndag kl 11.00-15.00. Missa inte det!



Så här skriver museets ägare Pia Walldau på sin hemsida, Bergabacken:
"År 2010 blir det femtonde året som jag har möjlighet att dela med mig av min pelargonsamling. Jag bevarar och utökar ständigt min samling av gamla svenska pelargoner - ett kulturarv. Det är alltid lika spännande att få ett nytt pelargonskott, höra historien om var den kommer ifrån och hur den har bevarats av omsorgsfulla händer genom decennier. När jag inte har lyckats lista ut det ursprungliga namnet så har jag tagit ett förnamn eller ortsnamn som anknyter till givaren eller det namn som givaren redan har på pelargonen."

Glennkill – en fårdeckare


Glennkill av Leonie Swann (2005). Berättelsen utspelar sig i den irländska byn Glennkill där en flock får försöker lösa gåtan kring mordet på deras herde. Dessutom gillar fåren att lyssna på högläsning. De iakttar människorna och deras handlingar och är snart en lösning på spåren. Samtidigt undrar de vem som nu ska bli deras nya fåraherde. En mycket originell deckare, en fårdeckare!

torsdag 22 juli 2010

Knäbricka från skotska Margot Steel


En praktisk knäbricka kan användas till mycket, allt från frukost på sängen till arbete med datorn i knät. Den här kommer från skotska Margot Steel Designs. Där finns flera olika härliga mönster, bland annat blommiga och klanrutiga. Just mönstret på min bricka heter Tapestry. Förutom knäbrickor gör företaget även fotpallar, kuddar och överkast. Min bricka köpte jag hos Vobis Gotland i Visby. De har både butik och försäljning via postorder.

Den italienska klematisen blommar!


Italiensk klematis - eller Viticella-klematis - växer vild i södra Europa och Mindre Asien. Här hos oss går den förstås utmärkt att odla i trädgården. Den är så tacksam att ha. Lättskött och blommar länge, från juli och en bra bit in på hösten. Den här röda tycker jag ger lite av medelhavskänsla, särskilt en sommar som denna!

onsdag 21 juli 2010

Dynor till caféstolar


Jag har hittat bra dynor till caféstolarVillage. De här tunna filtade kan användas både som stolsdynor eller som duk eller tallriksunderlägg. Snygga tycker jag. Skönt att ha något att sitta på, metallen är alltid antingen iskall eller skållhet.

Mormorsrutor till en... ja vadå?


Dags för ett nytt projekt... Jag är lite sugen på mormorsrutor, men tycker det är lite bökigt med alla färgbyten, och alla trådar som ska fästas. Jag tror att det finns nått knep, men har inte riktigt kommit på det än. Jag hittade den här rutan - Granny Wheel Square - med bra beskrivning hos Min inspiration. Lagom antal färbyten för min smak! I stället tänkte jag göra rutorna i olika färger och nyanser.


hallonröd - ljuslila


och en tredje rosa på väg...

Mobilväska "Anna" i mosaikstickning


Anna önskade sig en mobilväska med två fack. Här kommer den. Jag är ju lite inne på mosaikstickning nu så det fick det bli i den här väskan. Turkost och rosa för sommarvärme och strandliv. :-)

tisdag 20 juli 2010

Idag blå och kreativ


Blå färg ökar kreativiteten, sägs det. Jag läste om en undersökning i en gammal artikel i DN där två kanadensiska forskare testat olika färger och deras inverkan på människor.
"I en blå miljö blev arbetet mer kreativt och nyskapande. Deltagarna tog snabbt itu med uppgiften som väntade och de testade gärna nya idéer för att lösa problem."


"Blått kopplas ihop med fridfullhet, lugn och öppenhet. Det ger signaler om att det är högt i tak och att innovativa, mer riskfyllda idéer är välkomna. Forskarna drar slutsatsen att arbetsgrupper som ska kläcka fram nya idéer till produkter bör hålla till i rum med blå väggar."


wikipedia kan man läsa mer om färgen blå:
Inom äldre kinesisk kultur associerades blått med trä av de fem grundläggande elementen, öst av riktningarna och med våren av de fyra årstiderna.


I Iran symboliserar blått, blå-grönt och grönt paradiset och är heliga färger.


Från medeltiden började Jungfru Maria porträtteras iförd blå klädnad och katolsk tradition kopplar samman denna kulör med henne.


Nedstämd och ledsen, eventuellt deprimerad, kommer ifrån engelskans blue (blå) som används för att beskriva det svårbeskrivliga blå i musikstilen blues.


Många länder har blått i sina nationalsymboler, men färgen förknippas kanske särskilt med Frankrike. Den används också ofta i Italien eftersom den är livréfärg för den tidigare kungaätten Savojen och blått representerade ofta Preussen så länge det landet fanns.


Blå är en av de tre grundfärgerna, blå har den kortaste våglängden av dessa tre (cirka 470 nm).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...