lördag 19 april 2014

Att färga ett påskägg

Idag är det påskafton. Ett trevligt påskpyssel är att dekorera ägg. Jag har hittat några idéer för både ägg som ska ätas och ägg som ska sparas och/eller hängas i påskriset. Alla de här tipsen kommer från 365 saker att slöjda, en jättebra sida med mängder av slöjd och pysseltips. 

Hoppas du får en härlig och äggig helg!

Glad Påsk!
Här finns tips på hur man färgar ägg med sånt som finns hemma i skafferiet. Lökskal, grönt te, rödbeta, gurkmeja... Äggen kokas som vanligt i vatten med lökskal eller annat. Om man vill kan man sedan rista mönster på ägget. Man kan också rita fina mönster med en tunn svart tuschpenna. Det här är en gammal tradition från Österlen. Man ristar ägg som först blivit hårdkokta i en blandning av kaffesump, vinäger med mera. De här äggen kan sparas i många år, innehållet torkar ihop med tiden.
365 saker att slöjda » #1032 Slöjda ett ägg á la Österlen


De här äggen har lindats in i sidentyg och sedan fått koka ca en timme i vatten med lite ättika i. Även dessa ägg kan sparas länge. 


Man kan dekorera urblåsta ägg med decoupage. Använd t ex det yttersta lagret på en fin servett och stryk med decopagelack eller trälim utblandat i vatten. 


Ännu ett sätt att dekorera urblåsta ägg är att borra små hål i fina mönster. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...