onsdag 9 april 2014

Majblomman 2014

Majblomman har sålts i mer än 100 år. De första såldes redan 1907 i Göteborg. I går såldes 2014 års variant på mitt jobb, av några driftiga små tjejer. (Mamman till en av tjejerna, som jobbar hos oss, var förstås med.)

Jag köper alltid en majblomma. Ibland bara en blomma, ibland en krans och de senaste åren oftast en pin. Så här ser årets blomma ut, grön och röd.


Av insamlingen går 80 % till Majblommans ändamål som är att förbättra barns villkor i Sverige, forskning om barns hälsa, Majblommans sommargård på Galtarö samt bidrag till enskilda barn på egen ort. 

Majblommans hemsida kan man läsa mer om verksamheten. Där kan man bland annat läsa om Majblommans historia. Blomman introducerades 1907 av Beda Hallberg, en driftig kvinna från Göteborg. Första året såldes den bara i Göteborg, men den kom snart att spridas både i övriga Sverige och i en rad andra länder. Idag finns den, förutom i Sverige, kvar i Norge, Finland och Estland. Ursprungligen samlade man in pengar för att hjälpa tuberkulossjuka barn. Med åren har syftet för insamlingen förändrats. Organisationen hette Förstamajblomman fram till 1998, då den bytte namn till Majblomman.

Här en kavalkad av alla Majblommor hittills:

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...