onsdag 28 december 2011

Påvespel från Jämtland


Jag blev inspirerad av 365 saker du kan slöjda som idag skrev om ett påvespel. Då kom jag att tänka på det här fina spelet jag har hemma.


Det här snidade min morfar Johan (f 1897) till mig en sommar vid mitten av 1970-talet. Det är en kopia på ett gammalt spel som fanns när min mamma och hennes syskon var små. 


Morfar kom från Jämtland, men jag har sett i register att snarlika spel fanns även i bl a Skåne och Dalsland. Spelet kallas påvespel (pinnaspel, kejsarlek) och består av totalt 63 pinnar. Man spelar ungefär som plockepinn. Stickorna släpps ut på bordet och två spelare turas om att plocka upp stickor. Man växlar när en pinne rör sig. Pinnarna ger olika poäng: 1 Påve - 32 poäng, 2 Kejsare - 16 poäng, 4 Kungar - 8 poäng, 8 Damer - 4 poäng, 16 Knektar - 2 poäng, 32 Bönder - 1 poäng. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...