söndag 31 maj 2015

Mumintroll och muminmuggar

Vem har inte fascinerats av Tove Janssons förtrollade sagovärld, med Mumintroll, Fillifjonkan, Råddjuret, Totiki... Runt mumintrollen har det också blivit ett stort utbud av kringprodukter - filmer, spel, pussel och inte minst de fina muggarna från Arabia.

Jag har precis utökat min samling muminmuggar med dessa fyra, som ska få följa med ut till fiskarstugan i sommar. Visst är de helt underbara!!Det bästa utbud (som jag har hittat) av muggar finns hos Glansholms bokhandel & antikvariatTexten nedan är hämtad från jubileumssidan 2014, då Tove Janssons 100-årsdag uppmärksammades:

Jubileumsåret

Tove Jansson (1914–2001) kom genom sitt mångsidiga konstnärskap att inta en central roll i Finlands bildkonst under efterkrigsmodernismens guldålder.
Hennes generation ville skapa konst på sina egna villkor, men få lyckades förverkliga denna ambition på lika särpräglat sätt som hon. Fram till sina sista år arbetade hon ständigt med att bredda och förnya sitt konstnärliga uttryck som bildkonstnär, illustratör och författare. Hennes konstnärskap kom att spegla en hel livsfilosofi, som fortfarande väcker genklang hos både barn och vuxna på alla håll i världen.
Genom sina internationella framgångar blev Tove Jansson en av de mest kända finländska konstnärerna i världen. År 2014 firar vi 100-årsjubileet av hennes födelse med att än en gång ge världen möjlighet att bekanta sig med hennes mångsidiga konstnärskap.
Jubileumsåret till ära lanserar vi webbplatsen Tove 100, där vi presenterar olika sidor av Tove Janssons konst och liv. Vi hoppas att hennes konstnärskap ännu idag ska fungera som en inspirationskälla för unga konstnärer och sporra dem till nya framgångar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...