måndag 2 januari 2012

Gör egna schabloner


Det är kul med lite ovanliga detaljer när man inreder. I somras när jag målade om i vår nätbod (som är en sovstuga) valde jag att måla schabloner med vallmofrökapslar. Jag hittade förebilden i en tidning för rätt många år sedan.

Gör så här 
Rita motivet med tunna konturer. Är förlagan t ex ett fotografi kan du använda smörpapper eller tunt skisspapper att lägga över och kalkera av. Har du tillgång till en kopieringsmaskin kan du förstora upp schablonen till den storlek du vill ha. Jag kopierade en schablonrad med fyra vallmor till ett OH-papper (plast) i A4-format. Det går även bra med vanligt papper. Sedan skär du ut efter konturerna med en vass skalpell eller papperskniv. Tänk på att motivet måste hänga samman. Den färdiga schablonen tejpar du sedan upp på väggen. När du målat låter du det torka en liten stund innan du flyttar schablonen. Det kan också vara bra att ha två schablonblad att växla mellan. Du kan använda pensel, ströpplare eller svamp då du målar. Jag föredrar en tvättsvamp. Det är en fördel att använda färg som torkar relativt snabbt.

En bra gör-det-själv-instruktion finns här hos Din Byggare.Bilder från nätboden och fiskarstugan. På spiskåpan har någon målat byggnadsåret 1928 inramat av en slingrande nyponros.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...