fredag 22 april 2011

Vår trädgård, säsong 15...

Vår trädgård är inte alls stor. Liten och lagom tycker vi. Vi har delat in den i två större delar: Grusträdgården och Grästrädgården. I sommar blir vår 15:e sommarsäsong. Tiden går fort när man har roligt!! Vi har gjort om - och gjort om - i omgångar. När vi kom hit 1997 så fanns det bara en dålig gräsmatta, några prydnadsbuskar och förfärligt mycket ogräs... Så här i säsongsstart tänkte jag passa på och beskriva trädgården lite mer ingående. Hoppas fotona kan ge dig en bild av hur det ser ut. Jag kommer att berätta mera om vad som händer i trädgården här på RosaTulpan-bloggen :)

Grusträdgården. En del medelhavslängtan, en del ogräsbekämpning... Här fanns från början gräsmatta och en plattgång diagonalt från nedre vänstra hörnet upp mot det övre högra. Och massor med ogräs som vaknade till liv när vi började gräva. Den böjda måbärshäcken (nu delvis nedklippt) och grusgången gav stommen. Idén med lådorna kom för några år sedan. Ett sätt att bringa lite ordning i ogräsdjungeln. Den stora terassen, i trädgårdens soligaste hörn, var från början parkeringsplats för bilar... Dumt tyckte vi. Växthuset har vi haft i många år, men i sommar ska det bort och terassen utökas!
Grästrädgården. Vi har lite gräsmatta kvar (en eftergift för maken och barnen). Men några rabatter finns det här också. Och helt fantastisk jord! I nedre högra hörnet skymtar min "pionäng" under flädern. Åtta sorter, de flesta ljuvligt doftande i början av juli. Grannen byggde plank härom året. Ger faktiskt en helt ny känsla i den här delen av trädgården. I höstas revs taket på altanen vid garaget. Ska på nytt i år... Det finns att göra!
Min paradisträdgård. Den blev klar(?) för två år sedan. Nytt för i år är lådan för ettåringar. Där växte förut dagliljor (och hemska mängder rotogräs). Där  blir det nu en potagé med grönsaker och sommarblommor. Planering pågår!!! Rosorna tog sig bra i fjol, kryddväxterna växer till sig. Buxbomen har klarat sig ännu en vinter i zon 4.
Makens grönsaksträdgård. Här pågår stort renoveringsarbete. Måbärshäcken (normalt ca 120 cm hög) är nyss nedklippt. På den högra delen ska det läggas nytt grus. Och kanske planteras pelaräpplen??? De uppstammade vinbären är lite sneda och vinda efter vinterns snömängder. Komposterna grävs om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...