lördag 15 mars 2014

St. Patrick's Day in Chicago

St. Patrick firas varje år den här helgen (egentligen den 17 mars).

I Chicago firar man väldigt stort, med parad och med att färga floden Chicago River, som rinner genom staden - illande irländskt grön. Nedan finns ett litet filmklipp från tidigare idag. Numera använder man (enligt uppgift) ett miljövänligt, ekologiskt färgmedel som försvinner inom några timmar. Det här är en tradition sedan mer än 40 år. Våren 1985 så såg jag det själv på plats.


Många tycker att Chicago River ser grönaktig ut året om. Det gör den, så för att få till den där speciellt illande irländska gröna färgen, tillsätter man orange färg.
Här finns ett nyhetsklipp från ABC 7 Chicago från tidigare idag.

Lite fakta (från Wikipedia):  
Saint Patrick’s Day (iriskaLá Fhéile Pádraig), ’Sankt Patriks dag’, är Irlands nationaldag som firas den 17 mars. Dagen firas till minne av landets skyddshelgon Patrick. 
I bland annat USAKanadaStorbritannien och Irland är det tradition att ha gröna kläder på sig. Om man ser någon som bär varken gröna kläder eller accessoarer får man enligt tradition tillåtelse att nypa dem. Sankt Patrick är även känd som den person som tog kristendomen till Irland. Klöverblad symboliserar också Saint Patrick's day på grund av att Sankt Patrick, enligt legenden, använde klövern som en liknelse för att förklara treenigheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...