tisdag 27 december 2011

Årets vänliga julklapp


Det är oftast så att det hemma hos oss blir en 'årets julklapp', något vi tycker är bra och riktigt och som alla får. Förra året var det gåvor till barn i världen via Unicef. I år blev det TVÄTTNÖTTER! 

Miljö- och människovänligt 'tvättmedel', både Fair Trade och Biocertifierat (via ECOCERT). Nötterna har jag köpt av min väninna Anna-Lena i Årsunda och de kommer från Gnistaliving som importerar dem från Indien och Nepal. 

"Tvättnötter är frukter som växer på Sapindusträdet i bland annat Indien och Nepal. Det latinska namnet på växten är Sapindus Mukorossi.  Frukterna, som är körsbärsstora och brunaktiga, innehåller substansen saponin som är naturens egenproducerade tvättmedel. När frukternas skal kommer i kontakt med varmt vatten utsöndrar de ett mot hud och kläder skonsamt, rengörande och allergivänligt lödder."  
"Våra väl utvalda tvättnötter kommer ifrån flera olika små jordbruk/byar i norra Indien och Nepal. När vi valt vår leverantör har vi strävat efter att hitta de kvalitetsmässigt allra bästa frukterna samt att fair trade har respekterats. Frukterna har rensats och förpackats hos en liten grossist i Dehli, vars anställda utgörs av tidigare arbetslösa kvinnor."  (Saxat från Gnistalivings hemsida)
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...